Jojoba
Synoniemen: geen
Wetenschappelijke naam: Simmondsia chinensis
Familie: Simmondsiacea
Land van herkomst
De woestijngebieden van Mexico, Californië en Arizona.
Bestanddelen
Noten: 50 tot 60% vloeibare was (eigenlijk een was die bij kamertemperatuur vloeibaar is), provitamine A en vitamine E.
Omschrijving
In het omgaan met extremen is de jojoba een waar wonder. De altijd groene, tot 3 meter hoog wordende struik groeit in gebieden met een woestijnklimaat, met nachttemperaturen tussen de 0 en 5°C en temperaturen overdag tot 45°C. De plant kan daar alleen overleven dankzij zijn tot 4 meter diep groeiende penwortels waarmee hij water opneemt uit diepere aardlagen en zijn aan de droogte aangepaste bladeren. De struiken, die een ruige indruk maken, hebben smalle langwerpige bladeren die zichzelf met een leerachtige oppervlak en kleine haartjes beschermen tegen verdamping. De plant is tweehuizig. Dat wil zeggen dat er mannelijke struiken zijn die pollen produceren en vrouwelijk struiken met onopvallende bloemen; na windbestuiving groeien daaraan de bruine, eikelvormige jojobanoten. Ondanks de extreme omstandigheden op de plaatsen waar ze groeien, kunnen jojobastruiken wel 200 jaar oud worden.
Wetenswaardigheden
De naam jojoba is door de Spanjaarden afgeleid van het woord jojowi, uit de taal van de Papago van Noord-Amerika. Met de wetenschappelijke naam Simmondsia wordt de natuuronderzoeker F.W. Simmonds geëerd. De aanduiding chinensis is een overblijfsel van een misvatting: oorspronkelijk werd gedacht dat de jojobastruik uit China afkomstig was. Vroeger werd jojoba wetenschappelijk aangeduid met buxus chinensis. Deze naam wordt nu nog gebruikt in de ingrediëntenlijsten van cosmeticaproducten, de zgn. INCI's. De uit de noten gewonnen jojobaolie werd door diverse inheemse volkeren van Noord-Amerika voor veel verschillende dingen gebruikt. De Apachen gebruikten de olie voor het behandelen van pijn, de Papago behandelden er onder andere maagaandoeningen mee. Jojobaolie is zeer belangrijk bij de verzorging van huid en haar. Jojobanoten werden rauw of geroosterd bereid tot verschillende soorten voedsel en fungeerden gemalen als basis voor dranken. Pas in de 18e eeuw werd de jojoba in Europa geïntroduceerd. Door de speciale, wasachtige structuur oxideert jojobaolie niet zodat hij aanzienlijk minder snel ranzig wordt dan andere oliën. De olie is bestand tegen temperaturen tot 300 °C. De in zeer droge gebieden groeiende jojobastruik is zeer belangrijk als bescherming tegen erosie van de bodem.
De planten in onze producten
Door zijn vele goede huidverzorgende eigenschappen ligt het voor de hand dat jojobaolie wordt gebruikt als basis voor de meeste cosmeticaproducten van Dr. Hauschka. De olie wordt bijvoorbeeld gebruikt in:
Jojobawas wordt verkregen uit de binding van waterstof met jojobaolie. Het heeft dezelfde huidverzorgende eigenschappen als jojobaolie en geeft verzorgingsproducten een goede consistentie. De volgende Dr. Hauschka producten bevatten jojobawas: