Heilzame planten
Eigenzinnige schoonheid
De toverhazelaar komt uit Noord-Amerika, waar deze bij de inheemse bevolking al hoog aangeschreven stond vanwege de wondhelende eigenschappen. Ook wij zijn dol op deze plant, omdat hij zo veel krachten bezit die we graag inzetten voor onze cosmetica.
Goed strak…
De bladeren, takken en bast van de toverhazelaar zitten boordevol looistoffen, die het huidbeeld kunnen verfijnen. De toverhazelaar is hierdoor een belangrijke plant voor de cosmetica van Dr. Hauschka en simpelweg onmisbaar in de productsamenstelling van onze verzorgings- en make-up producten.
Eigen ritme.
De toverhazelaar bloeit in de herfst en winter, als alle andere planten zich terugtrekken voor een winterslaap. De boom draagt zijn vruchten en bloemen tegelijkertijd. Doordat hij moedig zijn eigen ritme volgt, is de toverhazelaar zo mooi en bijzonder.
Knaleffect.
Als de houtige capsules van de toverhazelaar zijn gedroogd, kun je beter op een afstandje blijven. Ze kunnen dan uit het niets met een knal openbarsten en hun zaad tot vele meters wegslingeren – met een snelheid van zelfs meer dan twaalf meter per seconde!
Van vorst is hij niet snel onder de indruk.
Delicate gele bloemen in een besneeuwd landschap – hoe kan dat samengaan? De toverhazelaar heeft hier een truc voor bedacht. Als de temperatuur daalt en het koud is, rolt hij zijn bloemen op en wacht tot het weer warmer is. Om ze, wanneer het kwik stijgt, weer uit te rollen. Op die manier is de winterbloeier bestand tegen temperaturen tot –10 °C.
Solitair.
De toverhazelaar staat graag alleen en vindt het niet prettig als andere bomen of planten met hun wortels te dicht in zijn buurt komen. Het kan maar liefst drie jaar duren voordat hij gewend is aan een nieuwe plek.